Avtonostalgija 80 & 90 - Slovenska youngtimer scena
Avtonostalgija 80 & 90 - Slovenska youngtimer scena

Youngtimer certifikat – Pogoji za pridobitev

V sodelovanju s slovensko veteransko avto-moto zvezo SVAMZ in v skladu usmeritvami FIVA naš klub ureja tudi pridobitev youngtimer certifikatov (mladodobnik) za perspektivna ljubiteljska vozila, ki še niso dopolnila 30 let. Ker bi radi preprečili zlorabe, smo postavili stroge kriterije.

Vozilo mora biti ljubiteljsko voženo in vzdrževano. Vožnja pozimi in po dnevnih opravkih nima nič skupnega z ohranjanjem tehnične kulture.

1. Zaveza k omejenemu številu letno prevoženih kilometrov (največ 3.000 na leto, izjemoma do 5.000).
2. Hramba vozila v garaži oz. na suhem.
3. Lastništvo še enega avtomobila za vsakodnevno uporabo.
4. Odstranitev vgrajene plinske inštalacije, v kolikor jo avtomobil ima.
5. Ohranjenost
Načeloma je zahtevano stanje ohranjenosti 1 ali 2 (1 je najboljše na petstopenjski lestvici). V kolikor gre za bolj množIčne modele iz konca 90-ih, je stanje 1 pogoj za pridobitev certifikata. S tem je seveda mišljeno tudi izredno majhno skupno število kilometrov.
6. Originalnost
Avto naj bo načeloma tovarniško originalen oz. Avtentičen, če pa že ima predelave (platišča, amortizerji, izpuh,…), naj bodo le te v duhu časa. V kolikor gre za bolj množIčne modele iz konca 90-ih, je zahtevana popolna originalnost.
7. Starost vozila in modela
Starost vozila 20 let je spodnja meja za pridobitev youngtimer certifikata. V našem klubu načeloma zavračamo vozila, ki so bila uradno (frankfurt, ženeva, detroit, tokyo…) prvič predstavljena po 1.1.2000, četudi so že dosegla 20 let starosti. Izjeme je lahko izredno redek, poseben maloserijski model. Facelift modela oz. Novejša motorna verzija pri tem za nas nista oviri. Primer. Alfa romeo 156 gta je bila prvič predstavljena septembra 2001, a je za nas vseeno zanimiva, ker je bil model v osnovi uradno prvič predstavljen že septembra 1997.

Opozorila:

  • veljavnost certifikata se po petih letih ne podaljša, v kolikor se lastnik ne držI zgoraj zapisanih smernic.
  • popust pri zavarovalnici naj si interesent zagotovi še pred postopkom pridobitve certifikata.
  • imetnik youngtimer certifikata ni oproščen letne dajatve za uporabo cest. Oprostitev je možna šele, ko avto dopolni 30 let starosti in se certifikat prekvalificira iz youngtimerja.
Avtonostalgija - Slovenska Youngtimer scena - Avtomobili iz 80ih in 90ih let prejšnjega stoletja.

Postanite naš član

25 € na leto.

Ugodnosti za naše člane

– Ob plačilu članarine po pošti prejmete klubsko kapo in klubsko majico.
– Dodatni popust pri pridobitvi certifikata za starodobno in youngtimer vozilo.
– V mailu, ki ga prejmete po plačilu članarine, prejmete tudi kodo za 5% popust ob nakupu na spletni trgovini AVTOPREPROGE.SI

Avtonostalgija 80 & 90 - Slovenska youngtimer scena Raketa kaseta turistični rally

Raketa Kaseta

50 €

Raketa kaseta – Turistični “rally”

Slovenska veteranska avto-moto zveza in klub avtonostalgija 80&90 organizirata prvi slovenski turistični rally za vozila iz obdobja glasbenih kaset (70-ta, 80-ta in 90-ta leta).
Prijave sprejemamo do 20.4.2022.